Hoe gebruik je een lean systeem voor dagelijks beheer?

In deze blogreeks willen we je meenemen op de reis van voortdurende verbetering. Lean 5S werd ontworpen om fouten te elimineren, om de werkruimte te organiseren en te optimaliseren. Er zijn heel wat stappen die je kan zetten op weg naar een 5S-werkruimte. Een daarvan is de lean daily board, oftewel het dagelijkse managementsysteem. In deze blog nemen we je mee door de stappen en leggen we uit wat het resultaat kan zijn voor je team en werkplek.

Wat is een dagelijks beheerssysteem?

Op een dagstart board vind je louter de dagelijkse gang van zaken en veranderingen op de werkvloer. Dagelijks management is een continu proces voor verbetering binnen het team. Door bijvoorbeeld dagelijks te managen met een visuele board, kan je fouten snel opsporen en ter plekke oplossen voor een hogere productiviteit en het belangrijkste: nog meer plezier in jouw werk!

Hoe geavanceerd de technologie ook is, de kracht van visualisatie met handmatige metrische borden kan niet worden onderschat.

- Manu Liyanarachchi, Continuous Improvement Lead bij Coca-Cola Amatil

Wat moet er op jouw lean dagelijks beheer staan board?

Met deze board kan je dagelijks de stand van zaken bijhouden van (bijvoorbeeld) het productieproces of het aantal telefoontjes dat binnenkomt. Dit is afhankelijk van de werkruimte waarvoor je het gebruikt. In één oogopslag zie je welke taken je moet uitvoeren om de productiviteit te verhogen.

Voor continue verbetering kan je verschillende methoden gebruiken, zoals 5S, Kaizen of DMAIC. Bovendien kan het ook weergeven wie aan het werk is en wat doet.

Om problemen nauwkeurig te identificeren en op te lossen, zijn er verschillende statistieken en grafieken die je kunnen helpen. Deze geven u inzicht in de huidige situatie op jouw werkplek. Het stelt je in staat flexibel te zijn en eventuele problemen ter plaatse op te lossen.

Voor de lean dagelijkse leiding board zijn er een paar componenten die zeer belangrijk zijn:

  • KPI: Key performance indicator
    Voorziet managers van waarschuwingssignalen dat er problemen op komst kunnen zijn.
  • Datametingstabel (kan zijn voor het aantal binnenkomende oproepen, of het aantal geproduceerde producten)
    Houdt de productiviteit bij. Als deze lager is dan het gemiddelde, kan een manager proactief ingrijpen en nagaan waarom de cijfers lager zijn.

Wie kan een daily management systeem gebruiken?

The sky is the limit! Teams in elke sector kunnen gebruik maken van een lean daily board. De enige vereiste is dat de taken van dat team of die werkplek terugkerend zijn. Bijvoorbeeld productieruimtes, magazijnen, maar ook ziekenhuizen en callcenters.

Als het gaat om de board, is alles mogelijk. Je kunt het zo groot en gedetailleerd maken als je zelf wilt. Je kiest je eigen bouwstenen en bouwt van daaruit verder.

Wij raden je aan om na te denken over de onderwerpen die echt waardevol zijn voor jouw team, zet die dan op de board. Het beste is dat elke board andere behoeften heeft en met PATboard kan je alles aanpassen.

Heb een winnende dagelijkse start met PATboard!

Kortom, er zijn heel wat manieren om jouw dagelijks beheer samen te stellen board. Je kunt een whiteboard met alle onderdelen voorprinten, of elke dag dezelfde sjablonen afdrukken. Het ene is niet echt flexibel en het andere is niet duurzaam.

We hebben de perfecte manier gevonden om het makkelijk te houden, maar ook flexibel: magnetische houders met gedrukte sjablonen!

Gedrukte sjablonen zijn setmeters en grafieken gedrukt op papier van hoge kwaliteit. Dit is duurzamer en kan keer op keer worden gebruikt in combinatie met onze Titel,- en Documenthouders.

De titel- en documenthouders zijn herbruikbaar, zodat je de afgedrukte sjablonen steeds opnieuw kan gebruiken. Met deze tools kan je jouw board helemaal naar jouw eigen smaak inrichten en tegelijkertijd overzichtelijk houden!